U ovo moderno doba neophodno je da sve bude obavljeno brzo i efikasno. Rokovi moraju biti ispoštovani, granice pomerane, kako biste realizovali Vaše ciljeve. Takva vrsta pritiska često može da se odrazi na Vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Šta je sindrom izgaranja

Premda najveći procenat ljudi koji pati od sindroma izgaranja se može naći među onima koji rade u medicinskoj struci, on pogađa ljude u raznim industrijskim granama, čak i studente.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je nedavno prepoznala izgaranje na poslu kao ozbiljno stanje, umesto da ga definiše jednostavno kao iscrpljenost. Stoga, najnovija Međunarodna klasifikacija bolesti (MKB-11) definiše izgaranje na poslu kao “sindrom koncipiran kao rezultat hroničnog stresa na radnom mesu koji nije na pravi način rešen” i karakterišu ga ove tri dimenzije:

Kako ga prepoznati?

Važna stvar koju moramo da upamtimo je da izgaranje nije nešto što se jednostavno “pojavi” iznenada. To je postepen proces koji lako može da Vam se potkrade pre nego što ste ga uopšte svesni. Svaka od ove tri dimenzije sindroma izgaranja ima svoj skup simptoma:
Neki od simptoma iscrpljenosti (kako fizičke tako i emocionalne) uključuje hroničan zamor, nesanicu, zaboravnost ili oslabljenu koncentraciju ili pažnju, bolove u grudima, lupanje srca, ubrzano disanje, gastrointestinalne bolove, vrtoglavicu, učestalije oboljevanje, gubitak apetita, anksioznost, depresija, ljutnja.
Neki od simptoma cinizma i otuđenosti uključuju nedostatak uživanja, pesimizam, izolaciju.
Znaci neefikasnosti i nedostatka učinka uključuju osećanje apatije i beznadežnosti, povećanu iritabilnost i gubitak produktivnosti i slab učinak.
Razlika između stresa i izgaranja
Važno je naglasiti razliku između stresa i izgaranja – kako oba imaju simptome koji se preklapaju, može ih biti teško razlikovati. Tabela koja sledi prikazuje poređenje među njima.

Zašto dolazi do izgaranja?
 • Neki uzroci izgaranja povezani sa poslom su:
 • Osećanje da imate malo ili nimalo kontrole nad poslom koji obavljate
 • Nedostatak priznanja ili nagrade za dobro obavljen posao
 • Nejasna ili suviše zahtevna očekivanja po pitanju posla koji se obavlja
 • Obavljanje posla koje je monoton ili bez izazova
 • Rad u haotičnom okruženju ili okruženju pod velikim pritiskom
U redu, imam ga – sada, kako onda da postupim?

Postoje brojni koraci koje možete da preduzmete:

Podelite ono što Vas muči sa Vašim pretpostavljenim, pokušajte da nađete rešenje koji će Vam omogućiti da ostvarite svoje ciljeve na način na koji za Vas nije stresan. Takođe razgovarajte i sa Vašim kolegama, prijateljima, porodicom – problemi se uvek lakše rešavanju kada imate podršku.

Povedite računa o svom fizičkom zdravlju – vežbajte, isprobajte neke tehnike relaksacije (jogu, meditaciju), i dovoljno se ispavajte. Postoji jaka veza između fizičkog i mentalnog zdravlja, stoga kada brinete o jednom to će Vam pomoći da brinete i o drugom.

Što se tiče Vašeg mentalnog zdravlja, isto postoje brojne tehnike koje možete isprobati. Ove tehnike nisu striktno povezane specifično sa sindromom izgaranja, tako da Vam one mogu biti od pomoći takođe i u drugim slučajevima.

Na primer, svesna pažnja se odnosi na “prisutnost u datom trenutku”. Biti svesno pažljiv znači biti svestan svojih trenutnih misli i iskustava u sadašnjem trenutku. Svesna pažnja predstavlja tehniku koja se koristi u tretiranju simptoma depresije, anksioznosti, stresa, itd. Takođe se pokazala kao efikasna alatka u borbi protiv ruminacije i brige.

Jedna od vežbi dizajnirana da se postigne svesna pažnja izgleda ovako: sedate na stolicu ili u turski sed na pod ili jastuk. Zatvorite oči i svoju pažnju usmerite na pokretanje abdomena pri udisaju i izdisaju. Nemojte pokušavati da kontrolišete disanje, jednostavno budite ga svesni. Dok ovo radite različite misi će prolaziti kroz Vašu glavu – to je u redu! Pustite te misli da prolaze, ma o čemu da je reč, i samo se fokusirajte na disanje.

U drugoj vrsti vežbe, fokusirate svoju pažnju na različite delove svog tela, počevši od lica i glave, ramena, itd. Prođite kroz telo, jednostavno pokušajte da se fokusirate na to da osetite te delove tela u sadašnjem trenutku.

Preporučeno vreme trajanja za početnike je oko 10 minuta. Kako budete više vežbali, biće Vam lakše da fokusirate svoju pažnju.

Kako ste prethodno uočili u ovom članku, simptomi su razni po svojoj prirodi, i preklapaju se sa simptomima stresa, anksioznosti, depresije i raznih somatskih stanja. Ukoliko osećate da kod Vas kao da nema poboljšanja u otklanjanju simptoma izgaranja, snažno Vas savetujem da potražite stručnu pomoć. Zbog preklapajućih simptoma, moglo bi biti veoma lako da se jedan pogrešno protumači kao drugi. Terapijske škole koje pripadaju trećem talasu kognitivno – biheviorističke terapije, kao što je terapija prihvatanja i posvećenosti (Acceptance and Commitment Therapy) ili dijalektička bihevioristička terapija, koriste svesnu pažnju kao jednu od svojih osnovnih alatki u terapijskom procesu.

Imajte u vidu

Jedna od stvari koju morate imati na umu je da ne morate da imate sve gore navedene simptome da biste imali sindrom izgaranja. Važno je da se vratite korak unazad i izvršite ponovnu procenu sebe: provrite svoje emocije – da li se osećate prazno, neispunjeno i nemotivisano na radu? Da li Vam je teško da obavljate svakodnevne zadatke? Kakav je Vaš odnos sa drugim ljudima, da li se osećate otuđeni od drugih ljudi? Ukoliko je odgovor pozitivan, treba da izdvojite vreme da povedete računa o sebi. Ukoliko Vama, kao poslodavcu, dok ovo čitate na um padne neki od Vaših radnika, pomozite mu, daj te mu potreban prostor za izlečenje i verujte mi, ta pružena ruka pomoći biće veoma cenjena.

Bibliografija:
 1. https://www.who.int/mental_health/evidence/burn-out/en/
 2. https://www.helpguide.org/articles/stress/burnout-prevention-and-recovery.htm/
 3. https://www.forbes.com/sites/nazbeheshti/2019/06/10/we-can-no-longer-ignore-burnout-syndrome-related-to-chronic-stress-says-world-health-organization/#3f8107066a37
 4. Maslach, C., Schaufeli, W. B., & Leiter, M. P. (2001). Job Burnout. Annu. Rev. Psychol., 52, 397-422.
 5. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/high-octane-women/201311/the-tell-tale-signs-burnout-do-you-have-them
 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Occupational_burnout#cite_note-Maslach-3
 7. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/burnout/art-20046642
 8. https://en.wikipedia.org/wiki/Mindfulness